ScribbleLive

Af Magnus Jølnes Jacobsen

Live-dækning på nettet var et af vores helt store fokuspunkter under EM i bordtennis. Live-dækningen skulle være en måde, hvorpå vi hele tiden kunne holde vores seere/læsere opdateret på de seneste nyheder med billeder, videoer, resultater mm.

Ud fra hvad Lars Kabel m.fl. har beskrevet i “Et medie til hånden – en forskningsrapport fra Digital Urban Living” af Lars Kabel, Martin Brynskov, Mette Stentoft, Jens Funder Berg & Troels Østergaard, forlaget Ajour 2011. forsøgte vi, at få ScribbleLive til at fungerer som en form for second screen.  I rapporten bliver det blandt andet beskrevet således:

“Vi browser, surfer og net­netværker, og udbuddet af online­ medier, sociale sites og web­produkter er enormt. Vores tablet­medie vil imidlertid noget andet end det hurtige og hyper­ tekstuelle.” side 63

“Og tablets som iPad ser ud til at kunne indtage en central position mellem de hurtige og langsomme platforme. Den understøtter det digitale brugsmønster, vi nu kan se kon­ turerne af, hvor vi i perioder, ikke mindst om aftenen, bevæger os på kanten af det forbundne og opdaterede på den ene side
og det fordybende og eftertænksomme på den anden. Hvis ikke mediehusene udvikler platforme og produkter til at dække det behov, så er der helt sikkert andre, der gør.” side 67

Hvornår dækkede vi
I første omgang handlede det om at fastlægge, hvornår vi ville holde folk opdateret. Som udgangspunkt ville det optimale være fra morgen til aften på alle turneringsdage, men på grund af både effektivisering, mandskab og relevans så blev virkeligheden en lidt anden. Vi dækkede således live hele dagen onsdag og torsdag, hvor der blev spillet kvalifikationsrunder.

Om fredagen og resten af weekenden dækkede vi som udgangspunkt intenst, når DR sendte live i TV, og derudover sørgede vi for at holde folk opdateret på danskerne og de største stjerner.

Hvad dækkede vi
Et af formålene med at dække EM i bordtennis intenst online var at give brugerne mulighed for en ’second screen’-oplevelse. Det skulle live-dækningen hjælpe med til. Derfor bestræbte vi os på ikke så meget at komme med opdateringer for hvert point – for det skulle man gerne kunne se på tv. Hos os kunne brugerne i stedet få links til nyhedsartikler, som vi selv producerede, færdige resultater, billeder fra hallen, tweets fra vores reportere ude ved kampene mm.

Reporterne, der dækkede alle danskerkampe samt andre udvalgte kampe, var en stor del af livebloggen. De bød ind med billeder, observationer fra hallen og lavede ofte videoer  med spillerne efter kampene. Det skulle hjælpe med til at sikre en alsidighed og et flow, der kunne fastholde brugeren.

Det hjalp formentlig (vi har ingen kliktal til rådighed) med til at vi fik trukket nogle af DR Sportens fans på Facebook over på vores bordtennis-website på dr.dk/bordtennis i og med at liveopdateringen også fik sin egen fane på DR Sportens Facebookside.

Hvordan inddrog vi brugerne
Det ville være nemt at liveopdatere helt ordinært fra alle stævnets dage. Men det ville formentlig hurtigt blive kedeligt både at udføre og at følge med i. Derfor forsøgte vi på flere måder at inddrage brugerne i liveopdateringen så godt vi kunne:

  • Brugernes egne tweets om begivenheden
  • Spørgsmål via live-chatten til tv-kommentator Jan Harkamp
  • Live-chat med de danske landsholdsspillere

Brugernes egne tweets – Vi brugte under hele begivenheden hashtagget #pingpong12 på Twitter, når vi skrev om begivenheden, og vi forsøgte så vidt muligt at gøre det til en trend at bruge netop det hashtag, når vi og alle andre skrev om EM. Det lykkedes til en vis grad, og vi trak lejlighedsvis disse tweets ind i vores live-strøm.

Spørgsmål til kommentator – For at trække folk fra TV ind på dr.dk/bordtennis, hvor vi havde live-dækningen liggende som et centralt element, fik vi kommentator Jan Harkamp til at opfordre folk til at stille spørgsmål til ham og medkommentator Allan Bentsen via vores live-modul, hvor man kunne komme med kommentarer og derigennem stille spørgsmål.

Live-chat med landsholdsspillere – Alle danskere røg desværre ud af turneringen allerede inden første live-udsendelse i tv fredag. Derfor måtte vi tænke kreativt for at få danskerne arbejdet ind i livedækningen i weekenden og dermed skabe noget identifikation til brugerne.

Det gjorde vi ved at lave aftaler med flere af landsholdsspillerne om at live-chatte med brugerne, der selv kunne stille spørgsmål. Lørdag var Tobias Lau på besøg på pressepladserne, mens det populære doublepar Kasper Sternberg og Jonathan Groth kom forbi søndag efter de havde været i DRs studie.

One comment

  1. Pingback: Refleksioner | EM i Bordtennis 2012